Prei : groen en wit op een stokje!

Een groente die al meer dan 4000 jaar bestaat…dat kan tellen! In de tuinen van Ur liet de Summerische koning reeds prei verbouwen in zijn tuin. Door dit volk werd prei het allereerst vermeld in de geschiedenisboeken.

Ook keizer Nero en Aristoteles waren gek op prei, zei dachten dat hun stembanden sterker werden door het eten van prei.

prei gesneden recepten ringen bewaren  verwerken groente bewaartips

Welke vitamines en andere eigenschappen zitten in prei?

Prei is een onderdeel van de uienfamilie. Net als de ui of ajuin zit deze boordevol vitamines, mineralen en vezels. Deze bladgroente is bruikbaar in zowat alle bereidingen zoals soepen, stoofschotels en wok. Enkel in desserts is deze jongen, net als vele andere groenten, wat moeilijker.

Buiten een gezellige smaakmaker met een zouten toets, is de prei een bommetje met vitaminen A, B, C, D en E. Mineralen als calcium, zink, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium en selenium zijn aanwezig. Doordat het zoutgehalte in prei behoorlijk hoog is, doe je best niet te veel extra zout in je gerecht.

Wanneer kan je prei kopen?

Prei kan je het hele jaar door verkrijgen in de winkels. Doordat prei zowel vroeg in het jaar als tot net voor de eerste wintervorst geteeld kan worden, is er een ruim aanbod mogelijk. Winterprei is meestal wat dikker en steviger als prei die in de lente wordt geteeld.

Buiten het seizoen wordt deze groente gestockeerd en bewaart in grote koelcellen. Op vraag van de winkels wordt de prei dan uitgeleverd, zodat we het hele jaar door prei tot onze beschikking hebben.

Welk deel van prei kan je gebruiken?

Een heel groot deel van de stengels prei kan je gebruiken voor je gerechten. Zeg maar, bijna alles! Enkel de wortels snij je weg en ook het bovenste deel van de groene bladeren. De buitenste bladeren kunnen wat taai zijn en hebben minder smaak. Je kan ze altijd gebruiken in een gemixte soep.

prei gesneden recepten ringen bewaren  verwerken groente bewaartips

Hoe verwerk je prei het best?

Hoe vlugger je je net aangekochte groente kan verwerken, hoe beter. Het vitaminebestand blijft dan beter behouden. Prei moet je zeker best verwerken voor de randen van de bladen geel worden.

Snij de prei tussen het witte en het groene gedeelte in twee. Het witte hou je apart voor de witte soepen die je gaat maken, het groene gedeelte kan je makkelijk verwerken in de donkerdere of kleurrijke soepen of gerechten. Doe het groene deel zeker niet weg, hier zitten de meeste

Spoel de stukken prei een eerste keer onder koud water, zodat het eerste zand weg is. Komt de prei van de winkel zal je hier minder problemen mee hebben, doordat de prei reeds gewassen is voor hij in de winkel komt.

Snij het wit van de prei in ringen of kleine stukken, zoals gewenst. Doe ze in een vergiet, spoel ze met koud water en laat uitlekken. Daarna kan je ze in blancheren of in diepvrieszakjes steken en bewaren. Doe daarna hetzelfde met de groene delen van de prei.

Hoe prei bewaren?

Prei bewaren op het aanrecht

Heb je voor die lange stengels die je net hebt gekocht geen plaats in de koelkast, kan je ze nog even bewaren in een koele berging.

Neem een emmer en doe er een 5-tal centimeter water in. De wortels die nog aan de prei zitten, zet je in het water. Net als bloemen kan je prei nog enkele dagen houden voor ze te verwerken.

Bewaren van prei in de koelkast

Zowel fijn gesneden prei, als nog te verwerken prei kan je nog een paar dagen bewaren in de koelkast.

Fijn gesneden prei, verwerk je best zo vlug mogelijk. De preistukjes zullen anders uitdrogen en lang niet meer zoveel smaak geven. Probeer fijn gesneden prei niet langer te laten liggen dan 1 dag.

Niet verwerkt prei kan je tot een week vers houden in de koelkast, zelf zou ik het eerder beperken tot 2 à 3 dagen. Daarna gaat de prei ook uitdrogen en de bladeren zullen geel worden.

Prei lang bewaren in de diepvriezer

Om prei in de diepvriezer te bewaren, heb je 2 methodes : niet geblancheerd en geblancheerd.

Zelf neem ik geen tijd om prei op voorhand te blancheren voor hij in de diepvriezer belandt. Snij de prei fijn in ringen of kleine stukken naargelang je het wil gebruiken in je gerecht.

Probeer de prei te verwerken voor je merkt dat deze begint uit te drogen in de diepvriezer. Normaal kan je prei ongeblancheerd makkelijk een half jaar in vriezer bewaren.

Wil je prei op voorhand blancheren, zal deze de structuur beter behouden. Je kan prei op die manier wel tot een jaar bewaren.

Prei drogen

Snij de prei in stukjes van 3 tot 5 mm. Je kan zowel ringen maken als lange reepjes. Leg ze uit elkaar op een bakplaat. Droog ze 4 tot 6 uren in de oven op 52 graden.

Draai ze tijdens het drogen enkele keren om. Laat ze nadien volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte zak of voorraaddoos.

Gedroogde prei verwerk je best binnen het half jaar na droging. Daarna zullen ze taai worden.

Wist je dat over prei?

  • Wanneer je de wortels afsnijdt, kan je deze terug planten in potgrond. Een nieuw exemplaar zal tevoorschijn komen.
  • Na tien minuten koken is prei gaar.
  • Prei bevat heel weinig calorieën
  • Ze bevorderen de nieractiviteit en helpen zo nierstenen te verminderen of voorkomen

Gerechten met prei

Rauw is deze groente amper te eten, net zoals alle andere familiegenoten van de ui. Prei gebruik je dus best gestoofd , gekookt of in de wok.

  1. Preisoep
  2. Quiche van prei, rode ajuin en champignons
  3. Prei in ham en kaas
  4. Prei a la greque

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: